جمع بندی دروس مسئله ی مهمی است ، که دانش آموزن کنکور همه ساله با این موضوع درگیر هستند، به طور کلی ممکن است سوال کنید که جمع بندی چیست و چرا اهمیت دارد ؟ به خصوص که بسیاری از داوطلبان بسیاری از درس ها را بلدند و تسلط کافی بر روی دروس دارند اما در روز کنکور نتیجه ی خوبی نمیگیرند و دلیل آن جمع بندی نامناسب است.جمع بندی عبارت است از طبقه بندی دروس و مرور آنها برای تسلط بیشتر در روز کنکور. با توجه به حیاتی بودن این مسئله داوطلبان باید در یک زمان مشخص قبل از کنکور همه ی دروس را جمع بندی کنند، این جمع بندی در شناخت نقاط قوت و ضعف آن ها بسیار کمک کننده خواهد بود. ما در این مقاله به برسی بهترین روش های جمع بندی و بهترین زمان جمع بندی می پردازیم.
جمع بندی دروس عمومی
دروس عمومی کنکور تجربی شامل ادبیات،عربی،دین وزندگی و زبان است ، با توجه به اینکه این دروس ماهیت حفظی دارند؛ جمع بندی باید بر مبنای تورق سریع باشد و چون ماهیتی که این دروس دارند تقریبا یکسان است از روشی تقریبا مشابه می توان برای جمع بندی استفاده کرد. روش جمع بندی دروس عمومی به شرح زیر است :
- ابتدا خلاصه برگ هایی که در طول سال برای این دروس نوشته اید را مرور کنید
- سپس به حل یک آزمون عمومی ازکنکور سال قبل بپردازید
- پس از برسی آزمون پاسخ تست ها را به سه دسته تقسیم کنید ( بی پاسخ، اشتباه، پاسخ صحیح )
- تست هایی که درست به آنها پاسخ داده اید نقاط قوت شما هستند، ترجیحا آنها را یادداشت کرده تا انها را دوباره مرور کنید
- تست هایی که به انها پاسخ اشتباه دادید نقاظ ضعف شما هستند و باید دوباره مطالعه بشوند لذا از روی کتاب درسی خود دوباره آن مبحث را مطالعه کنید.
- تست های بی پاسخ بیانگر این موضوع هستند که شما تسلط کافی روی موضوعی ندارید و باید به شکل عمیق تری مطالعه بشوند
- و در نهایت دروس عمومی چون ماهیت حفظی دارند ممکن است فراموش بشوند، این موضوع کاملا طبیعی است و نباید شما را بترساند، با شروع جمع بندی یک ماه قبل می توان به تسلط کافی بر آنها رسید .
جمع بندی دروس اختصاصی
دروس اختصاصی بی شک سخت ترین مبحث کنکور محسوب می شوند که شامل دروس زمین شناسی ، ریاضی، زیست، فیزیک و شیمی است که برای هریک از این دروس بسته به سطح علمی دانش آموزان روش های مختلفی برای جمع بندی وجود دارد، این دروس برخلاف دروس عمومی که ماهیت حفظی داشتند حفظی نیستند و حفظ کردن فرمول ها در دراز مدت نمی تواند کمک کننده باشد و دانش آموز باید از روش های عمیق تری برای یادگیری این دروس استفاده کند، دانش آموزمی تواند از روش های زیر را برای جمع بندی به کار بندد :
- خلاصه نویسی فرمول ها و نکات کلیدی و کمات مهم
- یک ماه مانده به کنکور این نکات را مرور کنید
- حل آزمون های چند سال اخیر
- حل تست های تالیفی البته در صورتی که دانش آموز در حل تست های کنکور سراسری سال های قبل عملکرد خوبی داشته باشد
- در خلاصه نویسی دروسی مانند زیست سعی کنید از شکل ها و الگوریتم های خاصی استفاده کنید تا به صورت کلید واژه در ذهنتان بماند
- همانند دروس عمومی پاسخ خود را به دسته ی (بی پاسخ ،اشتباه و درست ) تقسیم کنید
- سوال هایی که درست پاسخ داده اید نقاط قوت شما هستند، البته این به این معنا نیست که باید ازشون غافل بشید لذا نکات مهم آن را یادداشت کرده تا درفرصت مناسب دوباره مطالعه بشوند
- سوالاتی که به آن ها پاسخ اشتباه داده اید بزرگترین نقطه ضعف شما هستند و به این معنا است که یادگیری شما ناقص بوده، لذا باید دوباره به کتاب درسی مراجعه کنید تا آن مبحث را مرور بکنید و فرمول ها را بازیابی کنید.
- سوال های که به انها پاسخ نداده اید به این معنا هستند که یادگیری اصلا اتفاق نیفتاده و نیازمند صرف زمان بیشتری هستند تا به پایداری برسند.
- در اخر سعی کنید این دروس را حفظ نکیند زیرا با توجه به فشارو استرسی که روز کنکور دارید امکان فراموشی آنها هست.
بهترین روش جمع بندی کنکور
همان طور که اشاره شد جمع بندی کنکور اهمیت زیادی داشته و روش های مختلفی برای این کار وجود دارد لذا هر دانش اموز باید با توجه به سطح علمی خود می تواند از روش های زیر استفاده کند :
1) خلاصه نویسی : به این منظور که دانش اموز نکاتی را که فراموش کرده و یا اشتباه پاسخ داده در یک برگه یادداشت کرده تا در هفته های اخر انها را مرور کند، دقت کنید که خلاصه نویسی باید اصولی باشد و به صورتی نباشد که کل کتاب را در برگه ی خلاصه ی خود بیاورید، در این صورت فقط زمان از دست میدهید.
2) برسی سوالای مهم : یک سری سوالات هستند که هر ساله به شکل های متفاوت در کنکور تکرار می شوند، با برسی این سوالات از طریق برسی سوالات کنکورتجربی چند سال اخیر می توان تا حدودی می توان الگوریتم کنکور را پیش بینی کرد .برسی این سوالات به شما کمک می کند که یک قدم جلوتر از سایر داوطلبان باشید .
3) آزمون های شبیه ساز کنکور : این آزمون ها نقش بسیار تعیین کننده ای در تراز نهایی داوطلبان دارند. داوطلب میتواند با شرکت در این آزمون ها خود را بهتر برای کنکور اماده کند زیرا این آزمون ها به شکلی شرایط کنکور را شبیه سازی می کنند و می توانند در کم کردن استرس داوطلب و آشنایی با شرایط کنکور موثر واقع بشوند .
4) مطالب حذفی : بسیاری از دانش آموزان بسته به توانایی خود بعضی از مطالب درسی را حذف میکنند، لذا این دانش آموزان نیازی ندارند که به سوالات مطالب حذفی پاسخ دهند زیرا در صورت پاسخ نادرست، درصد منفی لحاظ میگردد.
5) عدم یادگیری نکات و مطالب جدید : در یک ماه اخر نباید به سراغ مطالبی بروید که تا الان مطالعه نکرده اید چون این کار باعث می شود که مطالب قبلی را فراموش کنید و در مقابل نتوانید در استفاده از مطالب جدید خوب عمل کنید. در این یک ماه فقط باید مطالب قبلی را برسی و مرور کنید.
6) تحلیل آزمون : تحلیل آزمون نقش بسیار موثری در بازیابی نکات و مطالب فراموش شده دارد، داوطلبان بسته به اینکه چگونه به هر سوال پاسخ دادند ( پاسخ درست ، اشتباه ، بی پاسخ ) باید به تحلیل آزمون خود بپردازند تا بتوانند یادگیری ناقص را به یادگیری کامل تبدیل کنند .
7) از بین بردن نقاط ضعف : سوال هایی ک اشتباه به آنها پاسخ دادید نقاط ضعف شما هستند و موجب می شوند شما درصد پایینی کسب کنید بنابراین لازم است که در زمان باقی مانده این ضعف ها را بهبود ببخشید، لذا هر سوالی که اشتباه پاسخ داده اید در یک دفتر جداگانه یادداشت کنید و سپس به سراغ این مطالب بروید و تا حد امکان به مرور و مطالعه ی آن بپردازید تا بتوانید در نهایت نقاط ضعف خود را به نقاط خود تبدیل کنید.
8) نقاط مثبت : تست هایی که درست به آنها پاسخ داده اید نقاط قوت شما هستند و شما می توانید تنها با یک تورق سریع این مطالب نکات و مطالب کلیدی را یک مرور کلی بکنید.
9) محاسبه ی درصد هر درس : محاسبه ی درصد خود در هر درس به شما کمک می کند که به شناخت بهتری از خود در هر درس برسید و بدانید در چه درسی عملکرد بهتری نسبت به بقیه ی دروس دارید، این کار می توانند به داوطلبان کمک کنند تا در 30 روز باقی مانده به کنکور عملکرد بهتری نسبت به دروس ضعیف داشته باشند .
10) سوالات بیپاسخ : اگر خاطرتان باشد ما سوالات کنکور را به سه دسته تقسیم کردیم، دسته ی سوم همان سوالات بی پاسخ هستند که وقت وانرژی بیشتری از داوطلب می طلبند تا به یادگیری پایداربرسند ، لذا داوطلب باید با دقت و تمرکز بالایی برای این سوالات وقت بگذارد و در صورت کمبود وقت بعضی مطالب را حذف کند.
11) مرور و برسی خلاصه برگها : و در نهایت در یک هفته باقی مانده به کنکور داوطلب باید به مرور و برسی نکات کلیدی و مهم بپردازد و با حفظ آرامش خود را برای آزمون نهایی اماده کند.
اپلیکشن کنکوری یادوین :
امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی اپلیکشن های طراحی شده اند که می توانند در بهبود و پیشرفت شما در کنکور موثر واقع بشوند، یادوین یکی از اپلیکشن هایی است که در بر دارنده ی برنامه ای جامع و تخصصی برای همه ی دروس است و شما این امکان را میدهد در هر زمان و هر مکانی در صورتی که به کتاب های خود دست رسی نداشته باشید به منابع خود دست رسی داشته باشید.