مشاوره تحصیلی یادوین

یادوین تلنگری نو در آموزش ایران!

مطالعات نشان می‌دهند که نزدیک به ۸۵ درصد دانش‌آموزان ایده و سرنخی در مورد گزینه شغلی و تحصیلی خود ندارند. معمولا دانش‌آموزان در سنین نوجوانی و آستانه جوانی دچار سردرگمی هستند. همین موضوع باعث می‌شود تا نتوانند تصمیم مناسبی برای آینده تحصیلی و شغلی خود اتخاذ کنند. راهکار برون‌رفت از این مشکل چیست؟ مشاوره تحصیلی احتمالا بهترین گزینه برای خروج از این سردرگمی باشد.

مشاوران تحصیلی با تجربه و دانش خود، زمینه موفقیت دانش‌آموزان را فراهم می‌کنند. البته انتخاب مشاور مناسب، یکی از چالش‌هایی است که باید دقت زیادی روی آن داشته باشید. مشاور خوب چه ویژگی‌هایی دارد؟ در این مطلب به طور کامل در مورد مشاوره تحصیلی و وظایف مشاوران تحصیلی صحبت خواهیم کرد.

02191690978

معرفی انواع مشاور تحصیلی و وظایف آنها

مشاور تحصیلی عنوانی است که به صورت عمومی برای همه مشاوران این حوزه به‌کار برده می‌شود. با این حال مشاور تحصیلی انواع مختلفی دارد که در ادامه به بررسی آنها می‌پردازیم.

۱. مشاور کنکور

این نوع مشاوران در زمینه کنکور فعالیت می‌کنند. مشاوران کنکوری لزوما نیاز به مدرک مشاوره و روانشناسی ندارند. این نوع مشاوران اغلب دارای تجربه فردی کنکور هستند. به همین دلیل می‌توانند به صورت ملموس به داوطلبان کنکور کمک کنند. از جمله مباحثی که در مشاوره کنکور به آن پرداخته می‌شود، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ارائه نکات مهم مطالعه دروس
  • ارائه نکات مهم در مورد تست‌زنی
  • معرفی آزمون‌های آزمایشی مناسب
  • کمک به انتخاب رشته صحیح داوطلب
  • برنامه‌ریزی درسی مناسب و با توجه به شرایط داوطلب
  • دادن آگاهی به دانش‌آموز و خانواده او نسبت به تغییرات کنکور
  • ایجاد انگیزه و روحیه در داوطلب کنکور
  • پیگیری و پشتیبانی دروس و آزمون‌های داوطلب
  • معرفی کتاب‌های کمک آموزشی و اساتید مناسب

۲. مشاور تحصیلی شغلی

این نوع مشاوران در زمینه انتخاب رشته، برنامه‌ریزی درسی، روش‌های یادگیری و … متخصص هستند. مشاوران تحصیلی شغلی، تمرکز اصلی خود را روی انتخاب رشته سال‌ نهم به دهم و کنکور می‌گذارند. از وظایف اصلی این نوع مشاور عبارتند از:

  • شناسایی استعداد و مهارت‌های دانش‌آموز
  • ارائه برنامه منظم هفتگی
  • معرفی کتاب‌های کمک درسی
  • شناسایی مشکلات روحی و آسیب‌های اجتماعی دانش‌آموزان
  • معرفی معلم خصوصی برای دروس ضعیف
  • بررسی دلایل افت تحصیلی دانش‌آموز و ارائه راهکار مناسب

۳. مشاور تحصیلی روانشناسی

این مشاور تحصیلی روی مباحث مربوط به روان‌شناختی و روان‌درمانی دانش‌آموزان فعالیت می‌کند. مشاوران تحصیلی روانشناسی، فعالیت خود را روی کاهش استرس، نحوه ارتباطات دانش‌آموز و … متمرکز می‌کنند. وظیفه این نوع مشاوران، بررسی و رفع نقاط ضعف روحی و روانی دانش‌آموزان است.

۴. مشاور معلم

این مشاوران تحصیلی خود معلم هستند و در چند درس تخصص دارند. مشاور معلمان می‌توانند در زمینه دروس تخصصی و حتی کنکور مشاوره تحصیلی خوبی بدهند. وظایف این نوع مشاوران متفاوت است.

با مهم‌ترین ابزارهای مشاور تحصیلی خوب آشنا شوید

انتخاب مشاوران تحصیلی برای دانش‌آموزان حساسیت‌های خاص خود را دارد. چرا که در مقاطع حساس، مثل انتخاب رشته سال نهم به دهم و کنکور سراسری، مشاوران تحصیلی می‌توانند بیشترین تاثیر را بگذارند. برای انتخاب مشاور مناسب، باید برخی از ویژگی‌های اساسی را در آنها جستجو کنید. اساسا مشاور خوب باید از ابزارهایی استفاده کند که در ادامه به بررسی آنها می‌پردازیم.

۱. برنامه‌ریزی؛ شرط اصلی انتخاب مشاور

یکی از مهم‌ترین ابزارهای مشاور تحصیلی، برنامه‌ریزی اصولی و صحیح است. مشاور خوب باید بین دروس مورد مطالعه دانش‌آموز، تعادل برقرار کند. مشاور باید دقیقا مشخص کند که دانش‌آموز در چه روزی و چه ساعتی باید کدام درس را بخواند. همچنین روش‌ها و مهارت‌های مرتبط با هر درس را در برنامه‌ریزی بگنجاند. انجام برنامه‌ریزی مناسب، باعث می‌شود تا دانش‌آموز از سردرگمی و بی‌برنامگی رهایی پیدا کند. از دیگر نکاتی که مشاور خوب به آن توجه می‌کند، برنامه‌ریزی بر اساس نقاط قوت و ضعف و ضرایب و بودجه‌بندی دروس است. برخی دروس در کنکور سوالات بیشتری به خود اختصاص می‌دهند. این موضوع باید توسط مشاور مدنظر قرار بگیرد.

۲. آموزش کاربردی؛ مهم‌ترین ابزار مشاور تحصیلی

یک مشاور خوب، باید توانایی آموزش کاربردی به دانش‌آموزان را داشته باشد. ممکن است بسیاری از مشاوران دانش تخصصی خوبی داشته باشند، اما در انتقال مفاهیم مشکل داشته باشند. از جمله آموزش‌های مشاوران تحصیلی می‌توان به روش‌های افزایش سرعت مطالعه، مهارت‌های بهبود تمرکز، افزایش قدرت حافظه، مدیریت استرس، مدیریت آزمون … اشاره کرد. مشاور تحصیلی خوب، باید دانش و مهارت‌های خود را با علم روز دنیا تطبیق دهد.

۳. پیگیری و پشتیبانی؛ رمز موفقیت مشاور

مشاور تحصیلی بعد از برنامه‌ریزی و راهنمایی دانش‌آموز، او را به حال خود رها نمی‌کند. یکی از مهم‌ترین وظایف مشاور، پیگیری فعالیت‌های دانش‌آموز است. پشتیبانی باید به موقع و با بیشترین تاثیرگذاری باشد. مشاور خوب روی برنامه‌ریزی و نحوه مطالعه دروس دانش‌آموز خود نظارت و پیگیری دارد.

پیشنهاد می‌کنیم بخوانید

معرفی ۱۰ ویژگی اساسی مشاور تحصیلی

مشاوران تحصیلی باید دارای ویژگی‌های مشخصی باشند. شناخت این ویژگی‌ها در انتخاب مشاور مناسب موثر است. در ادامه به بررسی این ویژگی‌ها می‌پردازیم.

۱. مسلط بودن روی مباحث مربوطه

مشاور باید روی مباحث درسی، آزمون‌ها، مهارت‌های مختلف و … تسلط داشته باشد. در مشاوره تحصیلی کنکور، مشاور باید از آخرین تغییرات برگزاری آزمون سراسری اطلاع داشته باشد. همچنین اطلاعات کافی از تغییرات کتب درسی و نحوه مطرح ‌شدن سوالات بخش‌های مختلف داشته باشد.

۲. برقراری ارتباط موثر با دانش‌آموز

برخی از مشاوران تحصیلی از مهارت‌های ارتباطی خوبی برخوردار نیستند. مشاور تحصیلی خوب، باید ابتدا خوب گوش بکند. مشاور به حرف‌های دانش‌آموز و خانواده او گوش می‌دهد تا آگاهی کاملی نسبت به شرایط زندگی دانش‌آموز داشته باشد. بعد از گوش کردن به صحبت‌های دانش‌آموز، مشاور باید توانایی برقراری ارتباط کلامی هم داشته باشد. مشاور باید با لحن مناسب، دانش‌آموز را هدایت کند. البته نباید رفتار مشاور به گونه‌ای باشد که جدی گرفته نشود؛ باید قاطعیت در کنار صمیمیت وجود داشته باشد.

۳. شناخت کامل دانش‌آموز

به هر حال مشاور تحصیلی با دانش‌آموزان سروکار دارد. به همین دلیل نمی‌توان بدون شناخت، انتظار موفقیت داشت. مشاور خوب باید نسبت به روحیات، شرایط خانوادگی، علایق تحصیلی، نقاط قوت و ضعف و … دانش‌آموز تسلط داشته باشد. همچنین باید عادات دانش‌آموز را شناسایی کند. برخی دانش‌آموزان ممکن است عاداتی از قبیل استفاده بیش از اندازه از موبایل و … داشته باشند. با وجود این عادت‌ها، نمی‌توان انتظار زیادی از دانش‌آموز داشت. به همین دلیل مشاور باید ابتدا این عادات مخرب را شناسایی کند. البته فقط شناسایی کافی نیست و باید برای رفع آنها هم راهکارهای کاربردی ارائه دهد. این موضوع به ویژه در مشاوره تحصیلی دبیرستان از اهمیت بالایی برخوردار است.

۴. ارائه برنامه درسی مناسب

ارائه برنامه صحیح و اصولی، منوط بر آگاهی و شناخت کامل مشاور تحصیلی از دانش‌آموز است. مشاور باید بر اساس شرایط و روحیات دانش‌آموز، اقدام به برنامه‌ریزی درسی کند. در برنامه‌ریزی درسی، باید اهداف کوتاه و بلند مدت در نظر گرفته شوند. همچنین برنامه درسی نباید خیلی خسته‌کننده باشد. بهتر است زمان‌هایی برای استراحت و تفریح دانش‌آموز هم در نظر گرفته شود. برنامه‌ریزی اگر به صورت صحیح انجام شود، نه تنها باعث دلزدگی دانش‌آموز نمی‌شود، بلکه مسیر موفقیت او را هموارتر می‌کند.

۵. ایجاد ذهنیت برنده در دانش‌آموز

بسیاری از دانش‌آموزان به توانایی‌های خود باور ندارند. مشاور تحصیلی خوب، باید این قدرت ذهنی را در دانش‌آموز ایجاد کند تا هیچ چیزی برای او غیر‌ممکن نباشد. این همان ذهنیت «من می‌توانم» است که باید به دانش‌آموزان داده شود.

۶. آشنایی با مسائل و مهارت‌های روانشناسی

بسیاری از دانش‌آموزان با مسائلی همچون دلزدگی، ناامیدی، افسردگی، سردرگمی و … دست و پنجه نرم می‌کنند. مشاور تحصیلی، باید آشنایی نسبی با روان‌درمانی و روان‌شناختی داشته باشد تا با توجه به مشکلات هر دانش‌آموز، اقدام به ارائه راه‌حل کاربردی کند. مشاور با ارائه مهارت‌های روانشناسی از افت تحصیلی دانش‌آموزان جلوگیری می‌کند.

۷. تعیین هدف و مقصد متناسب

مشاور باید یک مقصد متناسب با شرایط دانش‌آموز در نظر بگیرد. برای دستیابی به اهداف، باید مقصد از قبل تعیین شود. مقصد و هدف صحیح باید با شرایط، علایق، ترجیحات، روحیات و … دانش‌آموز همخوانی داشته باشد. مشاور خبره می‌تواند تعادل مناسبی بین علایق دانش‌آموز و اهداف درسی او ایجاد کند.

۸. تسلط کافی روی دروس

اگر مشاور تحصیلی روی دروس دانش‌آموز تسلط نداشته باشد، احتمال موفقیت دانش‌آموز کاهش پیدا می‌کند. مشاور علاوه‌بر برنامه‌ریزی و تعیین اهداف، باید شناخت و اشراف کاملی نسبت به دروس داشته باشد. شناخت دروس باعث می‌شود تا راهکارهای مناسبی به دانش‌آموز ارائه کند. همچنین تسلط مشاور روی دروس، باعث آگاهی از سختی و آسانی آنها می‌شود؛ به این ترتیب برنامه‌ریزی مناسبی هم می‌تواند داشته باشد.

۹. ارزیابی آمار پیشرفت دانش‌آموز

مشاور باید آمار پیشرفت دانش‌آموز را با توجه به اهداف کوتاه و بلد مدت ارزیابی کند. همچنین نتیجه ارزیابی‌ها را باید در قالب گزارش و کارنامه در اختیار دانش آموز قرار دهد. وقتی دانش‌آموز با نتیجه تلاش‌های خود به صورت ملموس روبه‌رو می‌شود، انگیزه بیشتری برای ادامه پیدا می‌کند.

۱۰. داشتن دید مثبت نسبت به موفقیت

انتخاب مسیر صحیح حساسیت‌های خاص خود را دارد. مشاور باید دید مثبتی در اختیار دانش‌آموز قرار دهد تا با توجه به علایق خود اقدام به انتخاب کند. اگر مشاور دید مثبتی نداشته باشد، استرس دانش‌آموز هم بیشتر خواهد شد.

پیشنهاد می‌کنیم بخوانید

اهمیت مشاوره تحصیلی

به طور کلی متوجه شدیم که مشاور تحصیلی با دانش‌آموز و خانواده او همکاری می‌کند تا آنها را به اهدافشان برساند. در واقع وظیفه مشاور تحصیلی، ارائه راهکار مورد نیاز برای هدایت آنها به مسیر صحیح است. با توجه به حساسیت‌های زیادی که مسئله انتخاب رشته، انتخاب شغل و … دارد، ضرورت انتخاب مشاور مناسب بر کسی پوشیده نیست. هر ذهن جوان و بی‌تجربه‌ای، برای پیدا کردن مسیر درست به مشاوره نیاز دارد.

مشاوره نه تنها در انتخاب رشته و شغل مناسب که در افزایش اعتمادبه‌نفس هم موثر است. اهمیت مشاوره تحصیلی در این است که نقاط ضعف دانش‌آموز را مشخص می‌کند. همچنین باعث آشنایی با علایق و گزینه‌های موجود می‌شود. ذهن دانش‌آموزان به راهنمایی مناسب نیاز دارد.

مشاوره تحصیلی دروس مهم و کاربردی را در برنامه روزانه دانش‌آموز می‌گنجاند. جلسات مشاوره برای انتخاب رشته و راهنمایی شغلی برگزار می‌شوند. همچنین مشاوره تحصیلی مناسب، باعث مقابله با اختلالات روانی موجود بین دانش‌آموزان می‌شود. از طریق جلسات مشاوره، دانش‌آموزان می‌توانند مشکلات خود را مطرح کرده و راه‌حل متناسب با آنها را پیدا کنند.

بررسی نقش خانواده در مشاوره تحصیلی

در مشاوره تحصیلی یکی دیگر از اضلاع تاثیرگذار، خانواده دانش‌آموزان هستند. خانواده دانش‌آموز نقش به‌سزایی در افت یا موفقیت تحصیلی دارند. در واقع خانواده اگر درک مناسبی از مشاوره و شرایط دانش‌آموز داشته باشد، می‌تواند سرعت رسیدن به موفقیت تحصیلی را افزایش دهد. خانواده‌هایی که انگیزه‌ای ندارند و از وضعیت درسی دانش‌آموز خود بی‌خبر هستند، باعث کاهش انگیزه دانش‌آموز بااستعداد می‌شوند.

مشاوره تحصیلی چه کاری انجام می‌دهد؟ مشاوره تحصیلی وظایف زیادی برعهده دارد که همه آنها با کمک خانواده بهتر پیاده‌سازی می‌شوند. به همین دلیل بهتر است مشاوران تحصیلی، جلساتی را هم با والدین دانش‌آموزان برگزار کنند. مشاوره تحصیلی والدین را از استعدادها و انگیزه‌های دانش‌آموز آگاه می‌کند. همچنین شرایط خاص خانوادگی دانش‌آموز در این جلسات مطرح می‌شود. این موضوع نقش مهمی در برنامه‌ریزی دروس دارد.

به این ترتیب کمک گرفتن از مشاوره تحصیلی به تنهایی در موفقیت دانش‌آموز کافی نیست. والدین هم نقشی اساسی در پیشبرد اهداف دانش‌آموز دارند. والدین باید شرایط مناسبی را در خانه برای دانش‌آموز فراهم کنند. در غیر این صورت فقط توقعات بی‌جایی خواهند داشت که قطعا باعث افت تحصیلی و عدم‌موفقیت دانش‌آموز خواهد شد.

برای دانلود اپلیکیشن یادوین کلیک کنید.

کلام پایانی

نقش مشاوره تحصیلی در پیشرفت دانش‌آموزان و رسیدن به اهداف بر کسی پوشیده نیست. مشاور تحصیلی انواع مختلفی دارد. هر کدام از انواع مشاوران تحصیلی وظایف خاصی را برعهده دارند. با این حال هدف همه آنها موفقیت دانش‌آموز در آزمون، انتخاب رشته، شغل و … است. مشاوران تحصیلی با توجه به وضعیت موجود، اقدام به برنامه‌ریزی درسی می‌کنند. البته در این برنامه‌ریزی باید نقاط ضعف و قوت دانش‌آموز هم لحاظ شوند. برنامه‌ریزی باید بر اساس اهداف کوتاه مدت و بلند مدت باشد.

مشاور مناسب باید نسبت به روحیات و علایق دانش‌آموز آگاهی داشته باشد. همچنین باید روی علم روانشناسی تسلط نسبی داشته باشد. چرا که بسیاری از دانش‌آموزان در این سن دچار اختلالات روحی، کمبود اعتمادبه‌نفس و … می‌شوند. مشاور خوب، باید نسبت به این اختلالات روانی آگاهی داشته باشد و برای حل آنها راهکار مناسبی ارائه دهد. همچنین نباید از کنار نقش خانواده در موفقیت تحصیلی دانش‌آموز به سادگی عبور کرد.

یاد‌وین یک پلفترم آموزشی با امکان مشاوره و پشتیبانی تحصیلی و کنکور است، با نصب برنامه یادوین می توانید مستقیما با مشاوران در ارتباط باشید و از فایل ها،جزوات و فیلم های آموزش بهره مند شوید.

  • چند نوع مشاوره تحصیلی وجود دارد؟
  • ابزارهای یک مشاور تحصیلی چیست؟
  • یک مشاوره تحصیلی خوب چه ویژگی هایی دارد؟

درباره یادوین

ما با ارائه آموزش کنکور و همچنین مشاوره کنکور در کنار شما هستیم و مثل یک نقشه راه همراه و یار شماییم:) مدرسین ما از بهترین اساتید کنکور هستند که میتوانید در کنار این اساتید بهترین نتیجه و نمرات را بگیرید.

راه های ارتباطی